Afla acum ce este hipnoza si cum o poti utiliza

Posted on Posted in Hipnoza
Hipnoza clinica

Am urmarit recent un filmuleț al unui vlogger destul de renumit în care spunea că hipnoza nu există și că terapiile alternative cum ar fi, Reki, Deblocarea Chakelor, Terapia prin cristale, Hipnoterapia și așa mai departe, nu funcționează.

Această afirmație este destul de îndrăzneață și aduce după sine argumente contradictorii, la fel ca la un congres de știință. Majoritatea oamenilor cred că hipnoza nu există și că toată nebunia asta apare în urma efectului placebo.

Pe jumătate este oarecum adevărat, deoarece placebo are rolul său în această zonă, însă transa hipnotică este mai mult decât placebo.

Studii recente au demonstrate faptul că hipnoza este ceva mai mult decât sugestia specifică efectului placebo. Psihologia experimentală a demonstrat faptul că fenomenele hipnotice au legătură cu activități și procese la nivelul creierului. Prin urmare, există diferențe specifice, interindividuale, în ceea ce privește gradul de hipnotizabilitate al unui individ (MC Geown, 2009).

 

Cine a inventat hipnoza?

În anul 1734, s-a născut un om pe nume Fanz Mesmer, fizician pasionat de astronomie. În anul 1766 a obținut titul în medicină, cu teza lui de doctorat, unde a încercat să lege activitatea umană de gravitație.

Mesmer a învățat de la un astronom regal din Viena, principiul magnetului. El a descoperit că dacă țineai o bucată de magnet în fața ochilor unei persoane, acesta încremenea. Mai târziu, un preot pe nume Gassner practica o formă de vindecare foarte asemănătoare cu magnetismul, care împlica mișcări ale mâinilor, fără magneți.

Mesmer a urmărit munca acestui preot și a descoperit că și el avea aceleași rezultate videcătoare fără să folosească magneți. După o vreme Mesmer folosea  magnetismul pentru a vindeca oamenii de diferite suferințe și dureri.

În Statele Unite ale Americi există o asociație, unde practic se validează toate teorile științifice și tot ce ține de domeniul psihologiei.

În cadrul Asociației Psihologilor Americani (APA) definiția hipnozei acceptate este următoarea: ”Hipnoza implică aplicarea unei proceduri prin intermediul căreia i se explică subiectului faptul că i se vor administra sugestii pentru a-l ajuta să trăiască o serie de experiențe de tip imaginativ.”

A fi hipnotizat presupune faptul că o persoană va fi ghidată de o altă persoană să urmeze sugestiile ce vor duce la modificări ale gândurile, sentimentelor și senzațiilor. O persoană își poate alege tehnica de autohipnoză care presupune că o persoană specializată clinic să i le administreze.

Deseori în momente diferite din zi, fiecare dintre noi trăiește mai multe transe sau hipnoze. Atunci când conducem o mașină dintr-un loc într-altul, nu ne mai amintim toate magazile sau semnele de circulație pe lângă care am trecut, când ne uitam la un film de care suntem absorbiți, ne disociem de camera și locul în care suntem și ne transpunem în pielea personajelor, când citim o carte parcă uitam unde suntem, până când ridicăm ochii și privim în jur.

Când ai învățat să îți legi șireturile la pantofi, te straduiai să faci fundă sau ceva, te-ai străduit de multe ori pana să dobândești această abilitate, iar când ai învățat cum să faci o fundă, nu mai este necesar procesul conștient de învățare, totul a trecut în subcoștient ca program de legat șireturile.

Modul critic prin care este văzuta hipnoza în zilele noastre are legătură cu istoricul personelor care făceau hipnoză de estradă și prin urmare, s-a ajuns la concluziile precum că: nu mai poți revenii din transă, că acel om are controlul total asupra ta.

Cei care fac hipnoză pentru show și invita participanți pe scenă unde le cere să facă ca un animal sau o pasăre, sau să fie altă persona, a avut un impact negativ în rândul publicului larg.

 

Care este valoara hipnozei clinice?

Hipnoza clinică din cadrul hipnoterapiei este cu totul diferită de ceea ce ai văzut la televizor sau pe stradă. În cadrul clinic starea de transă este utilizată ca o resursă interna a pacientului, pentru ai servi în viața de zi cu zi.

În acest cadru unde clientul colaborează și lasă toate grijile și supărările la usă, va putea să se relaxeze și să dezvolte o stare subiectivă prin care își poate accepta trecutul mult mai ușor și va putea să adopte noi strategii și soluții pentru neliniștile cu care se confruntă.

Hipnoza este asemănătoare cu curentul elctric sau electricitatea. Am învățat când eram mici despre curentul electric și știm cu toți cât de folositor este, însă nimeni nu a putut să ”pună mâna pe el”.

Cu toate acestea noi cu toții știm că există, chiar dacă nu l-am văzut sau atins vreodată. El a existat din totdeauna și așa va fi pentru cât timp va exista specia umană.

Fiecare dintre noi am iubit pe cineva și am simți o iubire puternică pentru cineva sau ceva, numai că nimeni nu a putut să vadă ”energia iubirii”, vedem manifestările ei, dar nu și pe Ea însăși. Deci credem în iubire chiar dacă nu o vedem.

Majoritatea oamenilor cred în D-zeu, însă nimeni nu la văzut până acum, știm că există ceva dar nu știm cu siguranță. Dacă ți-as spune că D-zeu nu există, ai crede că sunt nebun. Dacă îți spun că hipnoza există tot nebun ai crede că sunt.

Asemănător ca în exemplele de mai sus, poți crede sau nu că iubirea, D-zeu sau hipnoza, există sau nu. Dacă încă nu știi, tu ești o ființă care are o capacitate extraordinară de a da ”viață” lucrurilor, așa că doar de tine depinde în ce vrei să crezi. Și crede-mă că oricum ar fi este foarte bine.

Nu trebuie să mă crezi pe mine, poți descoperii singur ce există și ce nu.

Prin urmare, tot ce ai auzit despre hipnoză, poate fi adevărat sau nu, ține de tine în ce vrei să crezi, însă dacă ai avea o asemenea resură interioară care îți poate transforma viața ce ai face cu ea…?

Dacă te gândești că poți să manipulezi oameni, să te distrezi cu rolurile pe care le ceri să le joace, dacă te gândești că poți să jefuiești o bancă sau mai știu eu ce, atunci mă bucur că nu crezi în hipnoză. Ai fi ca restul celor care o utilizează pentru scopuri personale.

Însă, dacă te gândești că poți o utiliza pentru a face bine, pentru a ajuta oamenii sa se elibere de suferință și durere, de tulburări psihice și așa mai departe, atunci poți dobandi acestă putere.

Așa cum a zis și Iisus: ”Ridică-te și mergi!”.

Dacă crezi că are acestă putere și-l investești cu autoritate, te-ai vindecat. Însă cheia aici este că el nu a făcut nimic, doar ți-a administrat două sugesti: Ridică-te și Mergi. Tu ai crezut cu toata ființa ta că vei putea să mergi.

O altă deschiere a hipnozei o găsim tot în Biblie: ”Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; și, dacă a adormit, a luat una dintre coastele lui și a plinit locul ei cu carne. iar coasta luată din Adam a făcut-o Dumnezeu femeie și a adus-o lui Adam”.

Scopul acestui articol este a evidenția câteva cazuri și asemănări între ce este hipnoza, dacă există sau nu. Nu trebuie să mă crezi pe mine când îți spun toate aceste lucruri, este necesar să trăiești singur o stare de transă și să observi care este treaba.

Conceptul de hipnoză este criticat de foarte mulți ani și cred că este în regulă asa. Dacă am știi toți ce este hipnoza și cum să o utilizăm, am folosi-o în scop personal, egocentric.

Vezi toate reclamele de la televizor și promovările din marketing, unde se folosește predominant hipnoza. De exmplu: ”Simți dureri în gât și de cap? Poți lua acum pastila asta!”. Aceasta este o sugestie administrată.

 

Poti lasa un comentariu și să îmi spui ce crezi despre hipnoză, care sunt subiectele de tip tabu, ce te-ar interesa să afli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *