Comunica eficient prin limbajul trupului (Partea 2)

Posted on Posted in Limbajul Trupului
limbajul trupului

 In prima parte am discutat despre Gesturile capului si Gesturile mainilor inspre cap. In partea a doua vom vedea care sunt Semnalele trunchiului si Semnalele bratelor si ale palmelor.

Daca nu ai citit prima parte, o poti citi aici:

Comunica eficient prin limbajul trupului partea

Semnalele trunchiului

Semnalele trunchiului omenesc se refera la putere; fie ca incercam sa renuntam la ea, fie ca vrem sa ne-o sporim. Ca sediu al tuturor organelor interne, trunchiul este o zona vulnerabila la atacuri si toate semnalele sale reflecta perceptiile noastre cu privire la acesta vulnerabilitate.

Semnalul corporal: ridicarea din umeri

Cand ridicam din umeri, intregul corpul se micsoreaza, iar palmele se deschid spre exterior, intr-un gest de supunere.Multe dintre mesajele transmise de acest gest sugereaza nesiguranta, indiferent ca este vorba despre semnalele voastre sau ale altora.

Ridicarea din umeri este adesea insotita de cate un gest care completeaza actiunea. De exemplu, atunci cand va cereti scuze, ridicati umerii si lasati gatul in jos, in timp ce deschideti palmele orientate in sus. Aceasta este o incercare inconstienta de a va face sa pareti mai mic, mai vulnerabil si, prin urmare, mai usor de iertat.

Cand cineva comunica un mesaj, daca apare ridicarea umarului (umerilor) acesta poate fi un semnal, ca persoana respectiva nu este nici ea sigura de raspunsul pe care la oferit, sau chiar poate fi o „atitutine-manipulatoare-inconstienta” de a parea mai inocenti, astfel mai usor de crezut.

Daca de exemplu spuneti: ”Nu am fost in barul acela”, in timp ce ridicati din umeri (umar) si va expuneti palmele, probabil vreti sa va cred; dar exista o probabilitate sa nu va cred. Depinde ce aleg sa accept: daca sa va cred sau nu, in functie de scopurile mele.

Semnal corporal: incrucisarea picioarelor

Multi barbati considera ca aceasta pozitie este cea mai fermecatoare pentru o femeie. Postura ofera cateva indicii referitoare la sexualitatea femeii, iar ea foloseste acesta pozitie in mod inconstient pentru a-l invita pe barbat sa-i observe tonusul muscular al picioarelor.

Chiar daca barbatii percep aceasta postura ca fiind una extrem de placuta, nu trebuie folosita la serviciu. Singurul mod in care o femeie trebuie sa stea asezata la serviciu este cu ambele picioare pe podea. Folositi aceasta pozitie in mod constient doar cand vreti sa va folositi de senzualitate pentru a castig.

Semnal corporal: cifra patru

Acest gen de pozitie asezata este mai des intalnita la barbatii si este considerata unde de acaparare a spatiului, deoarece nu numai ca dezvaluie partea inferioara a corpului cuiva, ci ocupa si mult spatiu.  Este, de obicei, adoptata in combinatie cu inclinarea pe spate, incrucisarea bratelor si degetul la barbie, fiind perceputa deobicei ca o pozitie negativa; sugereaza o atitudine de confruntare si competitie.

Daca este combinata cu o expresie faciala deschisa, pozitia „cifrei patru” poate demonstra o atitudine fatisa de nepasare si de incredere in sine.

Semnal corporal: aplecarea inainte

Atunci cand sunteti interesat de cineva sau cand cineva este interesat de voi, veti constata ca cel in cauza are tendinta de a se apleca inainte. Aplecarea inainte nu indica numai simpatie, ci sugereaza sinceritate si incredere.

Exact invers fata de directorul increzut care foloseste lasarea pe spate pentru a-si arata aroganta si superioaritatea, cel care vrea ca echipa lui sa se simta apreciata, se va apleca mai frecvent inainte.

Aplecarea inainte transmite urmatorul mesaj: „Sunt interesat, spune-mi mai multe”. Adoptarea pozitiei poate determina interlocutorul sa se simta mai important, atata timp cat nu-i invadeaza spatiul personal.

Fiti atenti in momentul cand interlocutorul isi schimba pozitia. Daca respectivul, a ramas aplecat catre voi o perioada de timp, iar apoi se lasa dintr-o data pe spate, asta poate insemna ca nu este de acord cu ceea ce s-a spus. Este valabila si reciproca; cand se apleaca catre voi, insemna interes.

Desigur, nu va grabiti sa concluzionati. Urmariti intotdeauna si alte semnale care sa argumenteze banuiala.

Nu adoptati aceasta pozitie daca lucrati in vanzari. Desi acest gest poate ajuta la consolidarea unei relatii mai vechi, fiti precaut daca este vorba de persoane pe care le cunoasteti de putin timp (le invadati spatiul personal, care este intre 40 cm si 60 cm, in cultura noastra).

Acesta pozitie poate fi adoptata cu succes in preajma apropiatiilor, persoanele pe care le cunoastem bine. In cazul unei vanzari cu un client abea recrutat, este posibil sa fiti perceput ca fiind agresiv sau ca il asaltati; sau poate sugerea disperarea de a incerca sa vindeti produse.

De retinut: Fiti mereu constient de spatiul personal al oamenilor. Unii dintre noi pot considerea ca acesta intrare in spatiul personal, sa nu aiba o asa mare importanta. Dar imaginati-va ca un necunoscut, sau un amic pe care nu-l agreeati prea de mult va invadeaza spatiul personal; cu siguranta veti face un pas inapoi daca a depasit limita. Observati acesta invadare si aveti grija cand o folositi. Daca nu este permisa, este considerata agresiva ! – Invadarea spatiului personal mai poate fi considerata si o invitatie la confruntare.

Semnal corporal: bombarea pieptului

Femeile si barbati fac acest lucru frecvent. Cand un barbat urmeaza sa se apropie de o femeie pe strada, acesta inconstient (sau constient) isi va umfla pieptul pentru a parea mai mare. De asemenea, femeile care adopta acesta postura in locul uneia relaxante si normale, sfarseste prin a-si expune prea mult formele.

Un barbat isi bombeaza pieptul pentru a arata ce are mai evident, in scopul de a impresiona. Femeile fac adesea acest gest pentru a-si sublinia cat mai mult posibil calitatile fizice.

Daca cineva interpreteaza acest lucru ca pe o competie,  bombarea pieptului poate fi o modalitate de a „creste” – acea miscare prin care un animal incearca sa para mai mare, pentru a-si intimida inamicii.

Un studiu a aratat ca in mod ciudat, barbatii sunt mai putin preocupati de felul cum arata in raport cu alti barbati, exceptand cazul in care apare vro amenintare de natura sexuala sau fizica. Femeile insa adopta in mod regulat acest comportament, fata de alte femei.

Sa presupunem ca doua femei obijnuiau sa mearga impreuna la sala de sport, dar la un moment dat s-au certat. Daca se intalnesc in sala, amandoua isi contracta brusc abdomenul si incep sa lucreze mai repede si mai intens. Incearca sa se faleasca, dar in acest caz fiecare vrea sa se asigure ca cealata nu-i poate  detecta nici un semn de slabicune si ca este vazuta in cea mai buna lumina.

Semnalele bratelor si ale palmelor

Multi oameni de stiinta spun ca gesturile au fost cele care i-au permis omului sa devina o fiinta sociala. Gesturile au un rol mai important decat acela de a ne ajuta sa comunicam cu ceilalti. Cercetarie intreprinse sugereaza ca gesturile nu numai ca ii ajuta pe interlocutori sa intelega mai bine mesajele noastre verbale, ci ne ajuta si ca vorbitori; sa ne „adunam” gandurile si cuvintele intr-o maniera mai coerenta.

Semnal corporal: bratele incrucisate

Bratele incrucisate pot reprezenta un gest extrem de confortabil, este ca si cum te-ai imbratisa pe tine insuti. Din pacate, in acelasi timp, este o postura inchisa, defensiva, o raceala extrema.

Cand vedeti acest semnal in orice situatie in care incercati sa convingeti pe cineva de un anumit lucru, inseamna ca va trebui sa va straduiti foarte mult. Bratele incrucisate spun: „Sunt defensiv si inchis fata de tine.” Sau „Nu sunt de acord cu tine !”…

Un trick foarte bun de al forta pe interlocutor sa adopta o alta pozitie, este de ai oferi un obiect: stilou, un telefon etc.; sau un indemn de a privi in alta parte, astfel incat sa renunte la aceasta postura (in vazari ajuta acesta tehnica, dar si in viata de zi cu zi).

Aceasta gest, chiar daca este facut in mod inofensiv, e perceput ca o postura negativa si, in subconstient, interlocutorul care „va observa”, va presupune (intuii) ca refuzati sa acceptati ce spune el.

Incercati sa renuntati la acesta postura cat de mult puteti, chiar si in apropierea prietenilor; doar daca simtiti ca interlocutorul nu va citeste ca fiind defensiv. Desigur contextul si interlocutorii, vor putea fi luate in considerare, daca o adoptati doar ca pe o pozitie confortabila. Ea poate fi adoptata spre exemplu, daca este racoare afara; va incrucisati mainile pentru a va incalzi corpul.

Semnal coporal: bratele pe langa corp

Aceasta pozitie neutra pare la fel de solida ca trunchiul unui copac. Picioarele sunt usor departate, iar bratele atarna pe langa corp cu coatele putin indointe, pentru a oferi o pozitie confortabia si relaxanta. Aceasta postura poate fi observata mai des atunci cand cineva are foarte multa incredere in sine (citeste articolul). Atunci cand bratele atarna pe langa corp, transmiteti un mesaj de soliditate si simetrie, care ii determina pe oameni sa va acorde incredere.

Frumusetea acestei pozitii consta in puterea pe care o puteti avea asupra altor oameni, prin simpla adoptare a unei posturi echilibrate si simetrice. Cand o persoana dintr-un grup adopta aceasta pozitie, poate avea efecte calmante asupra intregii dinamici a grupului. In prima parte a acestui articol, gasiti povestea lui Cesar Millan, care adopta acesta pozitie, pentru a-i calma pe caini si a le dovedi cine este ALFA.

Insusiti-va aceasta pozitie, adaugati-o stilului vostru de viata. Inteleg ca fiecare dintre noi avem pozitiile noastre personalizate care ne ofera increderea in propria persoana, dar pozitia cu bratele pe langa corp este pozitia ideala, care ne cofera o incredere in sine mai mare.

Semnal corporal: palmele expuse

De fiecare data cand o palma este intoarsa in sus, acesta este un semn universal de rugaminte (cerere) sau o deschidere. Oamenii de stiinta care se ocupa cu studiera primatelor au descoperit acest gest si la cimpazei, care il folosesc pentru a cere mancare sau ajutor din partea altora.

Charles Darwin l-a considerat ca fiind la primate, o parte a ridicarii din umeri.

Palmele expuse in sus le transmit altora: „Sunt onest, sunt vulnerabil. Cer intelegere (ingaduinta).”

Poate fi si un semnal care incredinteaza cuvantul unei alte persoane, pentru a-si sustine parerea sau sa-si spuna punctul de vedere. Folositi cat de des va amintiti mainiile in orice comunicare, conversatie pe care o intretineti; veti fi perceput ca o persoana care stie despre ce vorbeste, avand tot odata congruenta cu cuvintele pe care le rostiti.

Semnal corporal: palmele orientate in jos

Palmele indreptate cu fata in jos reprezinta un gest care sugereaza controlul. Parintii il folosesc pentru a tempera orice energie negativa care se manifesta la copiii lor. De aceea, atunci cand un adult face acest gest, el poate fi considerat o „luare de sus”.

Puteti observa palmele orientate in jos cand cineva vrea sa-si arate autoritatea sau sa demonstreze un anumit nivel de control asupra unei situatii.

Folositi acest gest in mod strategic, pentru a va evidentia cunostintele. Acest gest este cu adevarat folositor atunci cand doriti sa va dovediti autoritatea intr-o anumita situatie, cum ar fi de exemplu cea in care vorbiti despre un anumit produs, si faceti o prezentare sau vrei sa convingeti pe cineva.

Semnal corporal: palmele orientate inainte

Sau semnul STOP. Acest gest le spune oamenilor, pur si simpul: „STOP (opreste-te)”. Soliciti celor care va asculta o atentie completa si neintrerupta. Imaginati-va presedintele unei tarii care sustine o conferinta si ridica palmele, orientate inainte; multimea galagioasa se va oprii pentru a asculta ce are de spus.

Daca sunteti intre prieteni conversand, iar un amic intervine si va intrerupe dialogul, indreptati o mana catre el, urmata de o miscare a mainii scurta (de sus – in jos) si ve-ti observa cum acesta se opreste pentru a termina ce aveti de spus. Nu uitati limbajul trupului conteaza intr-o conversatie 90%, cele 10% ramase sunt doar cuvinte.

Semnal corporal: punctul politicianului

Odata cu aparaitia si raspandirea informatiilor despre limbajul trupului, unii politicieni au devenit iscusiti in privinta mesajelor pe care gesturile si posturile lor le transmit audientei. Una dintre expresiile cel mai recent introduse in vocabularul caracteristi limbajului trupului este „punctul politicianului”.

Degetul mare si aratatorul se intalnesc ca in simbolul pentru „OK”, iar apoi mana este folosita pentru a arata spre altii. Vedeti acest gest ori de cate ori cineva vrea sa sublinieaza ceva anume.

Adoptati acest gest daca aveti ceva de punctat. Cu siguranta nu poate fi mai ofensiv decat aratarea cuiva cu degetul in forma de arma; nu vreti sa amenintati, asa ca adoptati acest gest in locul celui cu indreptarea degetului aratator catre cineva.

Semnal corporal: clopotul

Clopotul se formeaza atunci cand ambele mani sunt impreunate ca intr-un gest de rugaciune, dar numai degetele se ating, fiecare intalnindu-se cu corespondentul sau de la cealalta mana. In lumea moderna, acest semn este intalnit in situatiile care necesita rezolvarea unor probleme. Este favorit printre politicieni si liderii marilor corporatii, deoarece comunica multe dintre calitatiile pe care acestia vor sa le aiba: autoritate, incredere, superioritate, inteligenta.

Strecurati acest gest in viata voastra ! El semnifica incredere, dominare etc.; dar in acelasi timp aveti grija cum il folositi sa nu depasiti linia ingusta pe care o separa puterea dominatoare – de aroganta, deci trebuie sa-l folositi in mod adecvat si intelep. Exersati diferite moduri de a-l face, pana cand gasiti o pozitie confortabila de a o adopta. Descoperiti singuri care sunt modalitatile confortabile de a exercita toate semnalele; fiecare dintre noi suntem autentici, deci si miscarile trebuiesc practicate si constientizate, pana devin confortabile pentru voi.

Cand purtati un dialog, pentru a nu permite mainilor sa circule liber si necontrolate, tineti-le in fata voastra, gesticuland (concordanta cu cuvintele) totodata si adoptand gestul clopotului. Astfel va veti familiariza cu acest semnal si il puteti adopta cand doriti si va simtiti confortabil. Folositi intelept pentru a nu trece a fi perceput ca arogant.

Semnal corporal: degetul mare in sus

In epoca noastra tehnolocica si moderna, poate fii asociat si cu butonul LIKE de la FaceBook. Semnificand acelasi lucru daca este destinat unui interlocutor (iti place ce vezi si dai Like).

Fiind cel care diferentiaza primatele de restul lumii animale, degetul opozabil este cel mai puternic dintre cele cinci si de aceea reprezinta un eficient mijloc de comunicare.

Puteti vedea, deobicei, acest gest atunci cand oamenii incearca sa transmita incredere sau autoritate.

Bill Clinton a folosit acest gest atat de des, incat a devenit cunoscut sub numele de „degetul lui Clinton”. In general, el foloseste gestul ca sa-si accentueze anumite opinii, sa atraga oamenii in discutie, sa-si felicite interlocutorii, sa-si ia ramas-bun sau, pur si simplu, pentru a-si revela optimismul.

Folositi-l, dar nu exagerati ! Ridicarea degetului aratator, folosit prea des, va poate face sa pareti arogant: „Da, prietene, desigur, dar pleaca de-aici”. Apelati la el asa cum face Bill Clinton.

Semnal corporal: mainile in solduri

Aceasta postura este un mod de a va „mari” prezenta fizica, un alt gest prin care vreti sa pareti mai mari. Daca va puneti mainile in solduri, va indreptati umerii si stati fermi pe picioare, atunci ocupati mult mai mult spatiu decat de obicei.

Gestul semnifica o pozitie autoritara si este adoptat in special, cand oameni vor sa comunice ceva fara drept de negociere. Multi parinti fac acest gest atunci cand isi cearta copiii pentru cine stie ce prostie. Copiii intorc adesea gestul, sfidandu-si parintii. Desi este rareori vazut printre adulti aflati in pozitii de subordonare, gestul poate aparea in situatii de furie si indignare extreme.

Limbajul Trupului nu este o stiinta exacta si tot timpul trebuie sa tinem cont de contextul in care observam aceste semnale corporale, doarce un semnal poate insemna mai multe lucruri este necesar sa cautam si alte semnale care sa ne duca catre o concluzie finala. Acuitatatea sensoriala ascutiata va ajuta sa observati ceea ce oamenii obijnuiti nu pot observa.

Limbajul trupului nu este manipulare, ci o stiinta pe care toti ar trebui sa o cunoastem, deoarece se gasesc in ADN-ul nostru aceste posturi si semnale naturale.

Pentru inceput pentru a deveni un comunicator si un observator foarte bun, este necesar sa va amintiti intotdeauna sa urmariti orce semnal pe care nu vreti sa-l lasati sa treaca neobservat. Purtati conversatii cu oamenii si doar observati, 2-3-4 semnale, legatile intre ele si vedeti ce a vrut sa spuna cu adevarat persoana din fara voastra.

De asemenea, ochii nu sunt numiti degeaba oglinda sufletului, si acestia ajuta la revelarea adevarului. Un articol despre miscarile ochiilor si limbajul fetei puteti gasii in acest articol.

Lasa-mi intr-un comentariu daca te-a ajutat acest articol sau ce intrebari ai legat de limbajul trupului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *