Comunica eficient prin limbajul trupului (Partea 1)

Posted on Posted in Limbajul Trupului
limbajul trupului

Oricine are un caine stie ca aceste animale nu pot sa minta. Bucuria, vinovatia, plictiseala, dragostea, gelozia, lacomia, aceste emotii sunt intotdeauna la vedere, se vad in toate gesturile trupurilor lor. Cainii sunt la fel de buni la citirea semnalelor corporale pe cat de buni sunt la transmiterea lor. Nu intamplator se crede despre ei ca ar avea un sistem de neuroni-oglinda rudimentar, similar celui dezvoltat in creierul uman.

S-a dovedit ca un caine casca si el atunci cand casca stapanul lui. Dupa ce au stat 100 000 de ani in preajma oamenilor, cainii si-au dezvoltat abilitatea de a le descifra limbajul corporal (si recunosc o incongruenta, atunci cand aceasta apare).

Intr-un articol din New Yorker despre Cesar Millan (celebrul dresor de caini), Malcom Gladwell da crezare congruentei limajului corporal a lui Cesar, gratie abilitatii sale de a controla instantaneu chiar si cel mai salbatic si mai violent caine.

Gladwell descrie modul in care Cesar a reusit sa imblanzeasca un caine foarte rau in numai cinci minute – prin combinarea posturii sale drepte, simetrice, cu o atingere rapida dar ferma pe umar si cu un scurt „sh-h-h” atunci cand cainele se apropia prea mult de un obiect interzis.

Autorul articolului sustine ca animalele au incredere in Cesar deoarece miscarile corpului sau sunt in perfecta congruenta cu mesajul pe care vrea sa-l transmita, fara nici un fel de ambiguitate. Cainii se calmeaza deoarece inteleg unde le este locul  (cine este Alfa). Nu incep cu dresorul o lupta pentru putere asa cum fac adesea cu stapanul lor, deoarece nu se mai pune problema „cine conduce”.

Acelasi principiu functioneaza in orice intalnire a doua fiinte umane. La inceput, cititi cu acuratete gandurile si sentimentele celeilate persoane, descifrandu-i limbajul trupului, apoi raspundeti prin semnale fizice, care nu numai ca-l fac sa inteleaga ca le-ati priceput pe ale sale, dar le reflecta clar pe cele proprii.

Atunci cand limbajul trupului nu se potriveste cu ceea ce spuneti, oamenii pot detecta incongruenta (la nivel intuitiv), stanjeneala, inselaciune, etc. Dar cand acestea se potrivesc, sunt congruente, transmiteti semnale demne de incredere.  Cu alte cuvinte, intuitia celui cu care conversati ii va spune: „El insusi crede ce spune. Pot sa-l cred si eu. Nu e un pericol.”

Multora le este greu sa creada ca cea mai onesta expresie emotionala, vine din trup, deoarece miscarile corpului, gesturile si posturile par mijloace de comunicare atat de primitive! Caci avem acesta extraordinara abilitate de a comunica prin vorbe; care desigur trebuie sa fie superioara gesturilor si posturilor.

Dar atat vorbirea cat si gestica sunt foarte aproape de aria Broca din creier, care se afla foarte aproape de locul unde se crede ca ar fi localizatii neuronii-oglinda.

Unele studii au aratat ceva foarte interesant, si anume ca nevazatorii din nastere folosesc gesturile mainii pentru a comunica, asta chiar si atunci cand vorbesc cu alti nevazatori. Si fac acest lucru toata viata lor, din copilarie pana la batranete. Deci putem spune ca gesturile nu doar ca-l ajuta pe ascultator sa inteleaga mesajele mai clar, ci il va ajuta si sa accentueze respectivele mesaje.

„In orice discurs sunt importante trei lucruri: cine vorbeste, felul in care vorbeste si ceea ce vorbeste – si, dintre toate trei, ultimul conteaza cel mai putin.” – John Morley

Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru a deveni un “comunicator expert” este sa invatati sa cititi atat de precis si complet limbajul trupului celorlalti, incat sa puteti avea acces la sursa lor launtrica de informatii. Astfel va veti da seama de ce au nevoie, veti putea decide felul in care vreti sa raspundeti si sa reactionati – cu un limbaj al trupului congruent, cu gandurile si scopurile voastre.

Gesturile capului

Capul poate executa o serie intreaga de gesturi care nu au legatura cu fata. S-a dovedit stintific ca unele dintre acestea, printre care aprobatul din cap sau inclinatul, pot imbunatatii o relatie. Astfel sunt considereate sexy J.

Semnalul corporal: aprobatul din cap

Aceasta miscare a capului, executata de sus in jos, este universal inteleasa ca dovedind recunoastere si aprobare (in unele culturi, sunt intelese viceversa acestora). Puteti observa acest gest atunci cand cineva este foarte atent la ceea ce spuneti. Nu trebuie sa spuna „Sunt de acord”, este suficient sa dea din cap ca sa va incurajeze sa continuati.

Fiti atenti la aprobatul nerabdator din cap. Intr-o astfel de situatie, puteti observa atunci cand cineva incearca sa va grabeasca: „Da, sigur, stiam asta, hai sa trecem mai departe.” Cautati de asemenea si alte corpusuri de semnale care sa dovedeasca ca intuiti bine. Uneori aprobatul din cap poate insemna un acord total si poate insemna: „Da da da ! Mai spune-mi !”.

***Intotdeauna urmariti sa cautati si alte semnale care sa se potriveasca cu ceea ce observati la interlocutorul din fata voastra.

Adoptati acest gest in coversatii pentru a-i incuraja pe cei cu care purtati conversatii, sa inteleaga ca sunteti pe aceiasi frecventa cu ei si ca sunteti atent la ce au de spus. Aprobatul din cap este o tehnica naturala de construire a unei legaturi , deoarece le da omenilor sentimentul ca sunt ascultati si au ceva in comun cu voi.

Semnalul corporal: clatinatul din cap

Ati observat cand un copil nu vrea sa manance isi clatina capul dintr-o parte intr-alta, ca si cum vrea sa evite lingurita. Acest semnal este universal asociat cu o negatie, ca atunci cand cineva nu este de acord cu ceea ce spune sau face. Puteti vedea acest semnal cand cineva nu este de acord cu voi, dar de obicei oamenii sunt prea politicosi pentru a apela la acest semnal atat de evident.

Urmariti acest semnal cat mai mult cu putinta. Cand cineva vrea sa comunica ceva iar miscarea capului se clatina (incongruneta) si nu este nici el de acord cu ceea e spune, aceasta este o” scurgere” si trebuie sa urmariti si alte semnale pentru a afla adevarul.

De exemplu: „Sunt intrebat daca am terminat de citit o anume carte. Iar eu spun DA; desi capul meu se clatina putin (insemnand -nu prea-)” aceasta este o incongruenta (o scurgere) care trebuie verificata prin adresarea unor intrebari.

Semnal corporal: inclinarea capului

Inclinarea capului este, in primul rand, un semn de vulnerabilitate. Cand va inclinati capul intr-o parte, va expuneti gatul in partea cealalta, la fel cum fac animalele atunci cand dau semne de supunere.

Acest semnal poate creste increderea interlocutorului, deoarece arata dorinta de deschidere si receptivitate. Un studiu recent a sugerat ca oamenii care isi inclina capul spre partenerii lor sunt perceputi ca fiind mai prietenosi, draguti, onesti.

Mai adaug aici si anume, oamenii care inclina capul catre partea stanga cu 10  grade, sunt perceputi ca fiind mai atractivi de catre ceilalti, iar cei care il inclina capul catre dreapta cu 10 grade sunt perceputi mai onesti.

Fiti atenti cand cineva are intetia sa va manipuleze. Deoarece inclinarea capului este un indicu foarte evident de incredere, aceasta simpla miscare reprezinta unul dintre cele mai puternice mijloace de manipulare din limbajul trupului.

Imaginati-va un tip care are chef de actiune, intra intr-un bar si abordeaza o femeie care nu banuieste ce urmeaza. Se prea poate ca el sa fie interesat doar de corpul ei, dar daca isi inclina capul atunci cand ea vorbeste, femeia poate crede ca il facineaza conversatia. Magulindu-i ego-ul, barbatul o poate determina sa aiba incredere in el si sa-i raspunda.

Avantajul acestui semnal din exmeplul anterior, barbatul are mai mari sanse sa obtina numarul de telefon al unei femei, adoptand acest gest.

Rezultatele acestui studiu va poate ajuta si pe plan profesional. Daca mergeti la un interviu pentru o slujba in contabilitate, medicina, justitie sau un alt domeniu dentologic strict, inclinati capul cu 10 grade catre dreapta. Daca vreti sa fiti urmatorul top model al Romaniei, inclinati capul cu 10 grade spre stanga.

Semnal corporal: aruncarea parului pe spate

O aruncare a parului pe spate implica o balansare a capului care ii permite parului sa fluture peste umeri. O femeie care adopta acest gest, va arata cat este de atragatoare. Daca este urmat si de o atingere usoara a unei suvite de par, puteti fi sigur ca ii place ceea ce vede.

In esenta, aruncarea parului pe spate este un gest de „orgoliu”, care le arata altora ca ne putem la bataie cele mai bune calitati. Unele femei fac acest gest atunci cand se cred stapane pe situatie; pentru altele, este mai degraba un gest nervos. Dar de cele mai multe ori, gestul este unul de atragere a atentiei.

Femei, adoptati acest gest cand doriti! Aruncarea parului pe spate spune: „Imi place de mine. Ma simt optimista si increzatoare.”  Acest semnal poate fi extrem de util in filrt, dar poate fi si un gest de a va sublinia propria putere. Faceti acest gest in mod subtil – nu vreti sa fiti perceputa de oamenii ca fiind o femeie care isi leagana capul in toate directiile.

Gesturile manii inspre cap

Unele dintre aceste gesturi intra in categoria semnelelor inselatoare, cu semnificatia „nu vad nimic rau”, „nu spun nimic rau”, „nu aud nimic rau”. Probabil dupa ce veti vedea ce semnifica , s-ar putea sa va feriti sa mai duceti mainile spre cap vreodata.

Semnal corporal: mainile la gura

Cand mainile ating gura, gestul poate avea o intreaga serie de semnificatii. Poate fi un semnal senzual, evocand o dorinta aprinsa. Ori poate indica surpiza, nervozitate, rusine, jena sau anticipare. Adesea, poate fi un puternic semnal prvind insalatoria. Contextul si modul de executare a gestului va poate revela adevarul. De aceea este important sa cautam un corpus de semnale (mai multe), pentru a putea descoperi care este emotia creata.

Atingerea propriilor buze poate fi un indiciu de seductie. Frecarea degetului de buze sau sugerarea unui deget este (evident), un gest de senzualitate. Sa luam exemplul unei femei care linge inghetata, musca o banana, bea dintr-o sticla cu apa sau linge o lingurita. Orice gest care implica gura poate fi tradus ca un gest de interes sexual.

Semnal corporan: mana la nas

Indiferent ca este vorba de scobit sau frecat, atingerea nasului cu mana nu este un gest prea elegant. Este de asemenea, este unul dintre gesturile asociate cel mai des cu insalatoria.

Dovedit stintific, atunci cand trecem printr-o stare de anxietate brusca, tensiunea arteriala creste, ceea ce duce la inflamarea mucoaselor (printre care se numara si cea nazala). Aceasta inflamare da nastere unei mancarimi, care ne face sa ne atingen sau sa ne scarpinam nasul in mod inconstient. Este un efect al sistemului nervos, dar nu este un indiciu concludent de inselaciune; nu va grabiti in luarea unei decizi. (Urmariti si alte corpusurile de semnale care sa indice inselatoria.)

Semnal corporal: mana la ureche

O mana la ureche poate arata orice – de la o mangaiere pe lob, la un plan serios de escavare. Dincolo de a fi un gest respingator si neigienic, atingerea urechii poate transmite si alte lucruri despre voi. Daca veti fi vigilenti, veti observa pe cineva care isi intinde mana si isi freaca urechea. Nimeni nu doreste sa faca acest lucru – este un gest inconstient, care poate spune: „Nu vreau sa te mai ascult. Imi ranesti urechile.”

Acest semnal poate fi urmat de o inclinare a capului intr-o alta directie sau coborarea privirii, pentru a putea fi concluzionat ca semnal de dezinteres.

Incercati sa evitati acest semnal cat mai cu putinta. Cand cineva isi atinge urechea in timpul unei conversatii, asta poate insemna pur si simpu „nu aud nimic rau”(aici Tu alegi, ce vrei sa crezi). Cu alte cuvinte, subconstientului meu nu-i place ce aude.

La ce trebuie sa lucrati: nu faceti asta! La fel ca si in cazul celorlalte atingeri ale fetei si capului, dati de veste ca nu sunteti de incredere – chiar daca nu este asa.

Semnal corporal: mana la barbie

Un gest cu mana la barbie arata ca ascultatorul este atent la ceea ce spuneti. „Hm!… Ma gandesc la ceea ce spui”.

O palma plasata sub gura, falca sau barbie (ori doua degete la tampla) reprezinta o pozitie spontana si confortabila, atunci cand o persoana asculta, evalueaza,  analizeaza etc. Dar poate de asemenea sa indice oboseala sau plictiseala.

Daca cineva plaseaza varful degetului aratator spre ureche si cu degetul mare atinge parte din spate a maxilarului, atunci inseamna ca face un fel de evaluare (adoptati acum pozitia, observati cum va simtiti). Dar daca degetul aratator este plasat in partea de sub buza inferioara, atunci insemna ca persoana a devenit ceva mai sceptica in privinta subiectului dat.(Astfel analizeaza, concluzioneaza.)

Semnal corporal: frecarea capului sau a gatului

Mesajul este un procedeu natural de eliberare a stresului, asa ca va puteti atinge (freaca usor) partea posterioara a gatului pentru a relaxa muschii tensionati.

Frecarea gatului este un gest simbolic care spune: „Imi provoci dureri de ceafa”. Uneori gestul indica cel mai delicat moment al unei conversatii. Fiti atent la momentul cand cineva incepe sa se frece pe gat (sau atinge ceafa), deoarece problema despre care se vorbeste in acel moment este cea mai importanta pentru el sau delicata (se protejeaza).

Incercati sa reduceti din aplitudinea acestui gest care poate fi perceput ca un gest negativ si de respingere, indicand si un nivel foarte ridicat de tensiune. Nu-l folositi in timpul negocierilor, deoarece tradeaza faptul ca va aflati sub presiune.

M-am lungit un pic cu acest articol, insa sunt multe semnale pe care putem sa le abortam, pentru a le putea constientiza si invata. Acesta este prima parte a articolului. Urmeaza partea a doua, in care vom discuta despre Semnalele trunchiului si Semnalele bratelor si ale palmelor. Succes in decotarea semnalelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *